Over Ons

Door samenwerking in je eigen buurt energie besparen en Hoorn gasvrij maken

Buurtwarmte Hoorn

Buurtwarmte Hoorn is een initiatief van betrokken bewoners uit de verschillende wijken in Hoorn. Wij denken dat er, naast de nu genoemde opties in de Transitie Visie Warmte, meer mogelijkheden zijn (en in de komende paar jaar nog gaan ontstaan). Van belang is dat ieder inwoner van Hoorn in rust en goed geïnformeerd, kan kiezen voor een duurzame, haalbare én betaalbare kook- en warmtevoorziening, die past bij haar/zijn/hun woning.

Wij willen daarom actief betrokken worden bij het onderzoek naar de alternatieven voor aardgas, en bij de besluitvorming van de uiteindelijke per wijk te maken keuzes. Daarom willen wij met een brede groep inwoners van Hoorn, Buurtwarmte Hoorn oprichten en vormgeven. Het doel hiervan is:

  • Het vormen van een burgerplatform om de inwoners van Hoorn bij deze grote veranderingen een stem te geven.
  • Invloed uit te oefenen op de (politieke) besluitvorming over de warmte transitie. Als grote groep georganiseerde inwoners, kunnen we tegenwicht bieden aan de soms wat eenzijdige belangen van grote bedrijven en overheidsorganen.
  • Wijken en inwoners enthousiasmeren om mee te denken over de warmtevoorziening in hun eigen woning/wijk.
    Het verzamelen van en delen van relevante kennis en informatie over de warmtetranstie met alle bewoners en belangstellenden. Denk aan het onderzoeken van de mogelijkheden en de betaalbaarheid daarvan, etc.
  • Uitwisselen van kennis met initiatieven elders in Nederland, denk ook aan Buurtwarmte NH.
  • Oprichten van energie/warmte-coöperaties, waar wijkbewoners proactief aan kunnen deelnemen en eventueel aan mee kunnen financieren. Dan blijft de “winst” in de wijk en verdwijnt niet naar elders.

Dit sluit aan bij het besluit in het klimaatakkoord om minimaal 50% van de opwekinstallaties de mogelijkheid te geven om in lokaal eigendom te worden ontwikkeld en beheerd.

Wij nodigen daarom alle inwoners van Hoorn uit om zich aan te sluiten bij ons initiatief.

Op het moment dat er voldoende mensen en wijken vertegenwoordigd zijn, willen wij één (of meerdere) bijenkomsten organiseren om met elkaar te besluiten op welke manier Buurtwarmte Hoorn het beste kan worden georganiseerd, welke taken er te verrichten zijn en op welke manier deze worden verdeeld etc.

Ons volledige statement vindt u hier