Venenlaankwartier

In de Eikstraat zijn 150 huiseigenaren een Buurtwarmteproject gestart met de vorming van een Energiecoöperatief gestart naast de uitrol van het warmtenet van HVC. Het is een interessant gebied voor een pilot met kleinschalige collectieve oplossing, bijvoorbeeld met riothermie (thermische warmte uit het riool). Een en ander staat onder leiding van een Energiecoach Jan Kollum.

Fase 3: starten in 2025 in Veenenlaankwartier
Gevolgd door Hoorn-Noord, het Dijklanderziekenhuis en aangrenzende buurten in Risdam en Grote
Waa
l 

Kansen voor uitbreiding van het duurzame warmtenetwerk
Waarom deze wijk?
– Ook Veenenlaankwartier is een kansrijke wijk om te starten met een warmtenet als oplossing met lage maatschappelijke kosten.
– Intermaris heeft er veel bezit en kan daarmee eventueel als startmotor dienen om schaal te creëren. De uiteindelijke planning is onder andere afhankelijk van het natuurlijke moment van vervanging van de huidige cv-ketels aangezien in een deel van de wijk recent de cv-ketels recent al zijn vervangen.
– Na de start van het warmtenetwerk in Kersenboogerd zijn de aangrenzende wijken Veenenlaankwartier, Hoorn-Noord inclusief het Dijklanderziekenhuis en de aangrenzende buurten van Risdam en Grote Waal geschikt om het warmtenetwerk te laten doorgroeien.
Daarmee ontstaat zicht op het minimale aantal woningen dat nodig is om een mogelijke geothermiebron aan te kunnen sluiten en de tijdelijke warmtebron(nen) te vervangen.
– Een deel van de riolering moet op korte termijn worden vervangen.
– Er zijn verschillende locaties die in aanmerking kunnen komen voor thermische energie uit rioolwater, afvalwater of oppervlaktewater. In figuur 8 wordt de potentie van aquathermie op de kaart weergegeven. Op twee locaties wordt onderzoek gedaan naar pilots met aquathermie.

Intermaris heeft de afgelopen jaren al veel aan verduurzaming gerealiseerd door in Veenenlaankwartier een groot deel van haar bezit te voorzien van isolatie. Dit was in de tijd voordat aardgasvrij hoog op de agenda stond dus een deel van de woningen hebben een nieuwe cv-ketel gekregen en de woningen hebben bijvoorbeeld nog wel gas om op te koken. Cv-ketels hebben een levensduur van gemiddeld 15 tot 18 jaar. Het is economisch efficiënt om rekening te houden met het vervangingsmoment van de ketels bij het aansluiten van deze wijk op het warmtenet.
Aan de andere kant is een deel van de riolering in Veenenlaankwartier binnen een aantal jaren aan vervanging toe. Dit biedt de mogelijkheid om synergievoordelen te behalen door ook nieuwe infrastructuur zoals een warmtenet aan te leggen. Daarnaast zal een deel van de gasleidingen die in
de buurt van de ontgravingen liggen uit veiligheidsredenen voorafgaand aan de werkzaamheden moeten worden vervangen. De planning van de werkzaamheden zal goed met Liander en met de bewoners moeten worden afgestemd. Het is van belang om de planning zodanig in te richten zodat er
tijd is om de bewoners, waaronder particuliere eigenaren, mee te kunnen nemen in de omschakeling zodat er geen suboptimale netinvesteringen hoeven te worden gedaan.
Idealiter zorgen we ervoor dat de planningen zoveel mogelijk op elkaar worden aangepast zodat werkzaamheden in de ondergrond, aan de wegen en in de woningen kunnen worden gecombineerd.
Dit is niet alleen kosten-efficiënt maar zorgt er ook voor dat omwonenden minder overlast zullen hebben van openliggende wegen en werkzaamheden aan hun woningen. In de situatie van Veenenlaan-kwartier lijkt het erop dat de rioleringswerkzaamheden sneller plaats zullen vinden dan dat er mogelijkerwijs een warmtenet kan worden aangelegd. De betrokken partijen zullen zo goed mogelijk met elkaar afstemmen om na te gaan of het alsnog mogelijk is om (een deel van de) werkzaamheden met elkaar te combineren.