Aalsdijk geothermie

Fictieve casus “Aalsdijk”

Inleiding

Geothermie (aardwarmte) is warmte uit de diepe ondergrond. Typisch zo’n 3 kilometer diepte.

Om deze warmte naar boven te krijgen (en het water weer terug) zijn twee boorputten (één ‘doublet’) nodig, en bovengronds een gebouw met de warmtewisselaar en pompen, om de warmte af te geven aan een warmtenet dat de warmte naar de woningen en andere gebouwen brengt. Belangrijke voorwaarde voor het gebruik van aardwarmte is dus dat er een grootschalig warmtenet aanwezig is. 

Casus

De gemeente Aalsdijk is over het algemeen dicht bebouwd. Er is een warmtenet voor 1.500 woningen in het noorden van de gemeente. Dit net is in handen van (en wordt geëxploiteerd door) Mooiwarmte, een private onderneming die nog een concessie heeft voor 20 jaar. De Transitievisie Warmte van Aalsdijk geeft aan dat uitbreiding van de stadverwarming financieel haalbaar is, mits er voldoende woningen aangesloten kunnen worden. Mooiwarmte heeft hier uiteraard interesse in en het eerste bedrijf dat de warmtebron wil ontwikkelen (NAB, Nederlands AardwarmteBedrijf) heeft zich, bij Mooiwarmte én de gemeente, al gemeld.

Bevermeer ligt noordelijk van Aalsdijk en heeft minder flats, maar denkt wel na over een warmtenet. Vooral de wijken in het zuiden, tegen Aalsdijk, zullen op termijn het beste kunnen overstappen op het warmtenet, zo blijkt uit de Transitievisie Warmte. Dat is echter nog geen gelopen race.

Zonder vooruit te lopen op toekomstige samenwerking hebben Mooiwarmte en NAB, met enige input van de gemeente Aalsdijk, een verkenning laten doen naar de businesscases. Belangrijkste conclusies daaruit:

  • De investering in de aardwarmteinstallatie (dus exclusief het warmtenet) bedraagt zo’n 20 miljoen en levert 10 tot 15 MW aan warmte op.
  • Een bron is rendabel vanaf 8.000 woningen.
  • De benodigde investering in het warmtenet bedraagt € 30 miljoen.
  • Beide businesscases (voor de warmtebron en voor het warmtenet) zijn rendabel als er binnen 8 jaar 4.500 woningen worden aangesloten en dit daarna doorgroeit naar 10.000.
  • De meest geschikte aquifer (ondergrondse locatie om de warmte te winnen) ligt grotendeels ten noorden van Aalsdijk, dus onder Bevermeer. De boringen zullen veel informatie opleveren voor toekomstige projecten in dit gebied.

Vragen

Uit deze beschrijving komen voor verschillende partijen verschillende vragen over hun rol, de risico’s en de manier om niet alleen tot beleid maar ook tot projecten te komen. Denk daarbij aan:

  1. Wil Aalsdijk Mooiwarmte als exploitant voor de uitbreiding? Onder welke vooraarden wel/niet? Dit bepaalt mede de inzet die Mooiwarmte nú wil/kan plegen.
  2. Hoe moet Bevermeer zich opstellen? Mist ze de boot als ze nu niet meedoet met de uitbreiding van de stadswarmte? Is het een bedreiging voor Bevermeer dat de aquifer zich onder Bevermeer bevindt? Of juist een kans meer over de ondergrond te weten? Welke actie voor Bevermeer volgt hieruit?
  3. Hoe kan Aalsdijk zich het beste opstellen naar Bevermeer?