Noors innovatief solar groendak

Nederlands-Noorse combinatie ontwikkelt innovatief solar groendak

Sempergreen en Over Easy Solar hebben een innovatief solar groendak ontwikkeld dat in enkele Nederlandse dakprojecten is toegepast. Op dit systeem wordt laagblijvende sedumbeplanting gecombineerd met zogeheten bifacial zonnepanelen. Deze verticale PV-units zijn dubbelzijdig en kunnen daarmee meer energie opwekken dan de alom bekende conventionele zonnepanelen op platte daken.

Verticale bifacial zonnepanelen zien we niet veel in Nederland en al helemaal niet in combinatie met een groendak. Deze nieuwe generatie pv-panelen zijn dubbelzijdig uitgevoerd. De prefab units worden vrijdragend op het dak gemonteerd. In tegenstelling tot een conventioneel zonnepaneel staan deze panelen rechtop in een verticale positie. Het in Oslo gevestigde Over Easy Solar houdt zich alleen maar bezig met deze bifacial panelen en wil met deze units de boer op in Europa, dus ook in Nederland. Via symposia en conferenties kwam directeur Trygve Mongstad in contact met Sempergreen dat groendaksystemen en groene geveloplossingen kweekt en levert.

“Het klikte meteen tussen onze bedrijven”, herinnert Mongstad zich. “Het duurzame DNA zit in beide culturen verankerd. Bovendien hadden we ook gelijk een goede persoonlijke connectie. We lieten Sempergreen ons eerste project van een groendak in combinatie met onze bifacial panelen zien dat we op een dak van een school in Oslo hadden gerealiseerd. Ze waren gelijk enthousiast en wilden met ons ook een testproject uitvoeren in Nederland.”

Groendak

De rechtopstaande panelen worden optimaal gereflecteerd door het groen.

Dubbelzijdige energieopwekking

Business development manager Kai van Gool van Sempergreen beaamt het enthousiasme toen hij en zijn collega’s de foto’s van het project in Oslo bekeken. “We dachten: dit is te gek! Zonder dat we wisten wat de energie-performance was, maar deze constructie biedt veel voordelen: in combinatie met de sedumbeplanting voegt het gehele systeem weinig gewicht toe aan het bestaande dak, slechts 51 kg/m², oftewel het solarpanelsysteem 11kg/m² en het groendak 40 kg/m². Dat is extreem licht en revolutionair in de markt. Een ander voordeel is de dubbelzijdige energieopwekking van het paneel en de optimale reflectie van het UV-licht via het groen op het paneel. Dat verhoogt de energie-opbrengst door een efficiëntere manier van energieopwekking. Ook verkoelen de planten de panelen, waardoor de pv-panelen optimaler presteren. Daarnaast -en dat is belangrijk in verband met de netcongestie- worden de piekbelastingen van bifacial panelen beter over de dag verspreid, waardoor het energienet ontlast wordt.”

“We waren blij verrast met de energie-opbrengst van de bifacial panelen”

Zoals bekend worden conventionele panelen licht hellend gemonteerd en daarmee overkappen ze de beplanting. Daardoor verliest het groen zijn reflecterende werking. De bifacial panelen daarentegen staan rechtop. In combinatie met laagblijvende sedumbeplanting halen solar en groen het beste in elkaar naar boven. “Toen we de resultaten van de energie-opbrengst van Over Easy Solar ontvingen, waren we blij verrast”, zegt Van Gool. “Dat was echt een openbaring voor ons. Ze wekken meer energie op dan conventionele panelen.”

10 tot 30% hogere opbrengst

De totale opbrengst van bifacial panelen kan 10 tot 30% hoger zijn, afhankelijk van omgevingsfactoren en de installatieconfiguratie. Volgens Trygve Mongstad hebben de dubbelzijdige PV-units een lagere temperatuurcoëfficiënt dan conventionele panelen omdat ze aan beide zijden hun warmte kunnen afvoeren. Dat resulteert in betere prestaties op hete dagen. “Conventioneel panelen die het gehele dak bedekken zullen per m² dak meer energie leveren, maar de yield per geïnstalleerde kWp is hoog bij bifacial panelen”, weet Mongstad uit ervaring bij metingen op enkele tientallen uitgevoerde dakprojecten in Noorwegen.

Groendak2

Installatie van groendak met bifacial panelen in Noorwegen.

Ballastvrij

De geprefabriceerde frames waartussen de panelen zijn gemonteerd zijn per stuk anderhalve meter lang en 34 centimeter hoog (inclusief de panelen). “De PV-units komen geprefabriceerd op de bouwplaats aan”, legt de directeur van Over Easy Solar uit. “Het montagesysteem heeft onder normale omstandigheden geen ballast nodig en kan vrijdragend worden geplaatst. Daarmee verloopt de montage snel en gemakkelijk. De installateur hoeft geen gaten in het dak te maken of groen te gebruiken als ballast. Dit scheelt risico op lekkages en arbeid.”

Daksytemen met bifacial paneelunits in zeegebieden of omgeven door wolkenkrabbers kunnen beter wel worden geballast vanwege sterke of verraderlijke windstromen. Dan hoeft er alleen een beugelconstructie over de liggende profielen te worden gemonteerd met daarop verzwaarde tegels. Volgens Mongstad zijn er windlastberekeningen op het groen solardak van Sempergreen en Over Easy Solar uitgevoerd. “De panelen en de constructie zijn zijwindbestendig en van opwaartse winddruk, zoals bij conventionele panelen, is geen sprake. Er zit geen maximum aan gebouwhoogte voor dit daksysteem”, verzekert Mongstad.

 

Verscheidene groendaksystemen mogelijk

Voor dit solar groendak kan elk type montagesysteem voor de sedumbeplanting worden toegepast. Dus zowel sedumcassettes als het aanbrengen van diverse lagen in het werk: een drainagelaag, substraatlaag en een vegetatielaag met  voorbegroeide vegetatiematten, allen door Sempergreen geleverd. “Voor grotere dakoppervlaktes maken onze klanten vaak gebruik van laatstgenoemde methode, terwijl op residentiële daken dikwijls sedumcassettes worden toegepast.” Enige voorwaarde voor dit daksysteem is dat de planten laag blijven in verband met de bezonning van de panelen.

Groendak3

De totale installatie is zeer licht in gewicht.Opbouw in diverse lagen van het groendak in combinatie met het bifacial paneel.

 Veel interesse

Het daksysteem is voor het eerst in Nederland toegepast in een testopstelling van TU Eindhoven op het dak van het hoofdkantoor van Sempergreen. In Europa zijn er al meer dan 40 projecten gerealiseerd en in Nederland twee. En er zitten veel vervolgprojecten in de pijplijn. Van Gool: “We zijn bezig met een aantal grote bedrijfsdaken op Schiphol. Er is veel interesse vanuit de overheid in relatie tot het tegengaan van netcongestie. Ook zijn dakdekkers en architecten geïnteresseerd in de mogelijkheden voor zowel nieuwbouw als retrofitting op bestaande groene daken. Omdat het nog een minder bekend systeem is, moeten we het verhaal goed uitleggen. Er wordt nog vaak veel nadruk gelegd op Watt/piek, maar waar het hierbij om gaat is hoeveel kWh energie haal je uit het systeem en hoe efficiënt doet het systeem dat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *